Uncategorized

Baterile de acumulatori cu gel de la dbsolar.ro, o solutie de viitor!

Sistemele de producere a energiei electrice pe baza de panouri fotovoltaice pot rezolva multe situatii neplacute (cum ar fi gospodariile izolate, situate in zone ne-electrificate) sau chiar situatii de criza. Cu o astfel de situatie se confrunta locuitorii insulei Puerto Rico, care a fost devastata de uraganele Irma si Maria. Ca urmare, peste 90% din cei 3,4 milioane de locuitori ai acestei insule situate in Oceanul Atlantic au ramas fara energie electrica. Binecunoscutul om de afaceri american Elon Musk, patronul companiei Tesla, specializata in tehnologii de varf, şi-a anuntat recent intentia de a instala in Puerto Rico o retea de panouri fotovoltaice si – atentie!!! – de baterii de mare capacitate, pentru a restabili alimentarea cu energie electrica. Pentru ca fara baterii, un sistem fotovoltaic este, de fapt, incomplet…

In momentul de fata, cele mai cautate sunt baterii acumulatori gel. Si nu intamplator! Atunci cand consumul este foarte mare, mai multa energie in unitatea de timp inseamna o crestere a curentului (masurat in amperi), care poate atinge valori foarte mari. Din acest motiv, sunt inca foarte multi cei care continua sa prefere bateriile plumb-acid, intrucat acestea sunt robuste si pot elibera o cantitate foarte mare de energie intr-un interval foarte scurt de timp. Se poate obiecta ca aceasta solutie constructiva dateaza „de pe vremea bunicii” (daca nu chiar a strabunicii), pentru ca bateriile plumb-acid au fost inventate in anul 1859 de fizicianul francez Gaston Plante. Ei bine, de atunci stiinta si tehnologia au mai progresat – si nu putin!

Se mai fac si acum baterii de acumulatori plumb-acid pentru pentru panourile solare cu electrolit lichid, acidul sulfuric este retinut retinut prin efectul capilar in separatoare din fibra de sticla sau silicat de bor. Avand separatoarele montate rigid, acestea au o rezistenta satisfacatoare la socuri si vibratii.

Numai ca… se poate si mai bine! Iar in cazul sistemelor fotovoltaice, „mai bine” inseamna baterii cu gel! Si aici electrolitul este acidul sulfuric, numai ca acesta este retinut, asa cum le arata si numele acestor baterii, intr-un gel. Desi necesita tensiuni de incarcare mai mici decit bateriile cu electrolit lichid, bateriile cu gel au avantajul ca nu necesita incarcare de egalizare, au rezistenta mare la temperaturi scazute, socuri si vibratii si, pe deasupra, pot fi fi instalate in orice pozitie. In plus, fiind baterii din categoria „deep cycle”, suporta un numar ridicat de cicluri de incarcare-descarcare, nu emana gaze si nu necesita, practic, intretinere pentru ca nu au apa care sa trebuiasca sa fie schimbata periodic.

Daca nu stiati, aflati ca astfel de baterii (dar de dimensiuni mult mai mici) echipeaza si sitemele UPS care permit calculatoarelor desktop sa functioneze o bucata de vreme in cazul unei pene de curent, permitand utilizatorului sa salveze documentele create si sa inchida calculatorul corect, astfel incat sa nu deterioreze hard-disk-urile.

Daca ati instalat un sistem fotovoltaic intr-o zona izolata sau daca l-ati instalat intr-un oras, dar v-ati saturat de pene de curent sau de sau intreruperile provocate de lucrarile de reparatii, adresati-va cu incredere companiei romanesti dbsolar.ro din Pucioasa, care va ofera trei modele de baterii cu gel pentru sistemele fotovoltaice care rezista la peste 2400 de cicluri de reincarcare: de 100Ah (amperi pe ora), la pretul de 600 de RON, de 150Ah, la pretul de 900 de RON si de 200Ah, la pretul de 1200 de RON.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.