1. Guest Post

Importanta dezinfectarii si sterilizarii intr-un cabinet medical

 

 

Orice cabinet medical sau clinica, trebuie sa respecte niste reguli cu privire la igiena. Acestea nu sunt optionale, ci obligatorii pentru protectia si siguranta personalului medical dar si a pacientului.

Conform studiilor, dezinfectia va distruge un numar foarte mare de microbi, uneori chiar in totalitate. Intrumentarul medical dar si alte opbiecte dintr-un cabinet vor fi dezinfectate atunci cand nu este necesara sterilizarea si a face doar curatenie nu este suficient. De fapt, pentru eliminarea riscurilor raspandirii microorganismelor patogene trebuie facuta dezinfectie.

Exsita mai multe tipuri de dezinfectie. Astfel aceasta poate fi profilactica, de focar curenta si de focar terminala.

Prina dintre acestea este aplicata nu numai in cabinetele medicale, ci si in alte locuri si institutii, inclusiv in cabinetele cosmetice sau toalete publice, scoli si gradinite.

Dezinfectia de focar curenta se face cu precadere in clinici si spitale sau in cabinetele medicale specializate pe boli contagioase. Se va dezinfecta absolut orice, inclusiv lenjeria si vesela. Aceasta se va face de catre personalul autorizat al locatiei respective.

Dezinfectia de focar terminala se face in cazuri grave sau dupa decesul pacientului. Este obligatoriu sa se efectueze o astfel de dezinfectie in urmatoarele cazuri:

 1. Tuberculoza 
 2. Febra tifoida, paratifoida 
 3. Pesta 
 4. Holera 
 5. Tifosul exantematic (epidemic) si recurent 
 6. Boala Brill 
 7. Febra Q 
 8. Antraxul 
 9. Febrele hemoragice 
 10. Difteria 
 11. Bolile micotice ale parului, pielii.

Pentru a reduce rezistenta microorganismelor la dezinfectate trebuie sa fiti foarte atenti la produsele pe care le folositi. Intotdeauna asigurati-va ca furnizorul este unul autorizat si specializat in comercializarea acestora. In plus, interesati-va bine despre modul si timpul de actiune al dezinfectantului respectiv.

Unul din magazinele online autorizate unde puteti gasi dezinfectant medical pentru diverse utilizari, este Esteto. Aici produsele sunt intr-o gama extrem de varianta si puteti achizitiona solutii incepand cu banalul alcool sanitar pana la preparate dezinfectante concentrate, multi-enzimatice. Ultimul face parte din categoria dezinfectant instrumentar medical de pe pagina celor de la Esteto. Astfel, acesta se foloseste in dezinfectarea si pre-sterilizarea critica si semicritica precum si a materialului de endoscopie. Acest tip de solutie este compatibil cu metale, inox, sticla dar si materiale plastice.

De altfel, aceste produse sunt absolut necesare in orice unitate unde exista risc de contaminare. Exista chiar si o Ordonanta a Ministerului Sanatatii 961/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare publice si private, tehnicii de lucru si interpretare pentru testele de evaluare a eficientei procedurii.

In capitolul III al Normelor Tehnice se vorbeste strict despre dezinfectia in aceste unitati. Sunt amintite tipurile de solutii si produse ce trebuie utilizate, modalitatea in care trebuie utilizate precum si valabilitatea de preparare pe care trebuie sa o respecte. Trebuie sa stiti ca Esteto va ofera produse care se incadreaza in legislatia in vigoare.

De aceea, nu trebuie sa va faceti griji atunci cand comandati solutii in acest scop. Cum spuneam, nu trebuie decat sa stiti ce produs este necesar pentru fiecare instrument in parte si sa cititi cu atentie regulamentul dar si regulile de utilizare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.