SuperBlog,  SuperBlog 2019

Tot ce ar trebui să știi despre zborurile low-cost!

Acum mulți ani, pe când încă eram o copilă, persoanele care reușeau măcar o dată în viață să zboare cu avionul erau considerate : „Boieri” sau „Bogătași”. Țin minte că în perioada aceea ori de câte ori un avion trecea pe deasupra casei mele spuneam repede poezia învățată, cred, de la bunica:

Avion cu motor, 
Ia-mă și pe mine-n zbor 
Să mă fac aviator!
Nu te iau, că ești mic,
Și te cheamă Polonic!

Anii au trecut și în clasa a 9-a am reușit să zbor pentru prima oară cu avionul. M-am dus cu teamă la aeroport, pentru mine totul era nou și auzisem mai multe variante despre aceste zboruri. Pentru că mi-a plăcut mi-am propus să mă documentez și să încep să merg mai des. Mai ales că doar o viață avem și ar fi păcat să nu ne bucurăm de ea.

În momentul de față există foarte multe posibilități pentru a circula cu avionul la un preț foarte accesibil. Vorbesc mai exact despre călătoriile Low-Cost. Articolul de astăzi vreau să fie unul documentativ, astfel în cât la final să puteți vedea măcar câteva beneficii și dezavantaje ale acestor zboruri.

Serviciile oferite de achiziționarea unui bilet low-cost

Sursă foto: travelkit.ro

Spre deosebire de achiziționarea unor bilete de avion la liber, biletele low-cost oferă o gamă mai restrânsă de servicii. Puteți beneficia și de alte servicii contra-cost, dar despre ele vom discuta puțin mai jos. Atunci când achiziționăm un bilet low-cost trebuie să avem în vedere că el ne oferă doar:

✈️ Zborul propriu-zis

Trebuie să menționez că mijloacele de transport pe care le vei folosi pentru a ajunge la aeroport nu sunt incluse în acest preț. De asemenea dacă optezi pentru un zbor cu escară, unde cel de al doilea avion se ia dintr-un aeroport diferit față de cel în care te lasă primul avion, tu va trebui să suporți cheltuielile de transport. Acest lucru se aplică și în cazul în care vrei să vizitezi diverse locații în timpul escarei.

✈️ Check-in-ul

Foarte puține persoane știu că acesta este gratuit, doar dacă check-in-ul este făcut online, cu o anumită perioadă de timp înainte de zbor. (Aici depinde foarte mult și de firma cu care alegeți să zburați) De asemenea pentru a beneficia de gratuitate trebuie să veniți voi cu Boarding pass(cartea de îmbarcare) printată care, de foarte multe ori, este o pagină A4. Atenție! Dacă ați ales un zbor cu escară și cele două zboruri sunt realizate de firme diferite va trebui să realizați check-in pentru ambele.

✈️ Bagajul de mână

Aici trebuie să fiți foarte atenți pentru că nu contează doar greutatea ci și dimensiunile bagajului. De preferință, eu vă recomand să vă achiziționați înainte de călătorie un troler cu dimensiunile 55x40x20 cm. În felul acesta nu va mai trebui să stați să îl măsurați. Dacă totuși vreți să vă luați un alt bagaj de mână trebuie să faceți voi măsurătorile, iar în acest calcul trebuie să aveți în vedere și: mânerele, roțile, dar și alte accesorii. Orice centimentru în plus vă poate costa o taxă suplimentară, deci verificați cu atenție. Pentru mai multă siguranță mai bine căutați dimensiunile pentru fiecare firmă, de exemplu pentru Wizz Air puteți accesa bagaje de mana Wizz Air.

Servicii de care ne putem bucura suplimentar atunci când achiziționăm un bilet low-cost

Sursa foto: travelkit.ro

De foarte multe ori am observat că achiziționarea unui bilet low-cost ajunge mult mai ieftină decât achiziționarea unui bilet la liber chiar dacă, de exemplu, vrem să apelăm la mai multe servicii. Tocmai de aceea vă prezint câteva din beneficiile de care vă puteți bucura contra-cost dacă ați ales un bilet low-cost. Nu o să pun prețuri pentru că acestea depind de fiecare operator de transport în parte.

✈️ Bagajul de cală

Dacă un bagaj cu dimensiunile de 55x40x20 vi se pare mult prea mic atunci aveți șansa de a opta pentru prezența unui bagaj de cală. Eu vă recomand să luați unul doar atunci când urmează să petreceți mai mult timp în orașul de destinație. Încercați să adăugați în bagaj doar lucrurile de care aveți neapărată nevoie și să luați variante travel pentru produsele de baie. Crede-ți-mă că aveți toate șansele ca în orașul în care mergeți să găsiți restul produselor de care aveți nevoie.

✈️ Rezervarea locurilor standard și a locurilor speciale

Dacă vă doriți ca pe parcursul călătoriei să stați lângă prieteni/familie atunci ar trebui să vă rezervați locuri standard. Pentru a face acest lucru veți plăti o taxă, care depinde de operatorul ales. De asemenea dacă vă doriți să stați pe primele locuri din avion sau dacă vreți să aveți mai mult loc pentru picioare va trebui să plătiți o taxă suplimentară. Nu știu dacă toate firmele oferă aceste servicii, dar eu le-am văzut la majoritatea.

Diferențe dintre bagaj de mână și bagaj de cală

sursă foto: travelkit.ro
🧳 Dimensiune

Așa cum vă menționam și mai sus bagajul de mână este mai mic, tocmai de aceea dacă vă doriți să luați multe lucruri ar trebui să aveți în vedere și prezența unui bagaj de cală.

🧳 Preț

Bagajul de cală va aduce cu el și o taxă pe care va trebui să o plătiți operatorului de transport. De asemenea dacă bagajul de mână nu respectă condițiile pentru gratuitate va trebui să plătiți o taxă.

🧳 Timp

Timpul este un criteriu foarte important și tocmai de aceea trebuie să menționez că având un bagaj de mână economisiți foarte mult timp. Pentru a putea lua bagajul de cală va trebui să așteptați ca el să fie adus pe banda specifică, iar mai apoi să verificați cu atenție dacă este sau nu al vostru. De foarte multe ori acest proces nu aduce doar timp pierdut, ci și nervi pentru că toată lumea vrea să scape cât mai repede.

🧳 Posibilitatea de pierdere

Chiar dacă nu îmi doresc ca acest lucru să se întâmple trebuie să menționez de existența lui. Atunci când optăm pentru un bagaj de mână știm în permanență unde se află și că nimeni nu se atinge de obiectele noastre. Un bagaj de cală este supus pierderii, dar și furtului. Când am mers ultima oară cu avionul bagajul unei prietene a fost pierdut. El a ajuns la ea câteva zile mai târziu, dar cu multe produse lipsă. Nu produsele au fost însă problema, ci faptul că a trebuit câteva zile să împrumute haine de la noi sau să își cumpere altele noi. Acest lucru nu este deloc plăcut, deci dacă putem evita mai bine să o facem.

🧳 Obiecte interzise

Nu vorbesc despre obiecte interzise de legi, ci de obiectele care nu au voie să se regăsească în bagajul de mână. Așa cum probabil deja știți există diverse controale la aeroport în urma cărora unele produse pot fi confiscate. Dacă de exemplu vreți să le duceți prietenilor parfumuri, iar cantitatea lor depășește limita impusă, atunci cel mai bine optați pentru un bagaj de cală. Trebuie însă să verificați și lista cu produse interzise în bagajul de cală pentru a nu apărea alte probleme.

Cam acestea sunt câteva din ideile care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la zboruri low-cost. Dacă și voi aveți alte sfaturi le aștept cu cel mai mare drag.

P.S. Voi ați achiziționat bilete low-cost? Cum vi se par prețurile acestora? Bagajul de mână a fost suficient sau ați optat și pentru un bagaj de cală?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.